10 najočistnejších potravín

14.4.2010Fit a v pohodeČítanie na 5 minút

Nasledujúcich 10 potravín sa osvedčilo ako najlepší dodávateľ všestranných živín, ktoré potom organizmus intenzívne čistia od toxínov.

10 najočistnejších potravín

Artičoky

zvyšujú produkciu žlče. Jednou z úloh žlče je prenášať toxíny do čriev, kde už môžu byť vylúčené. Podľa výskumov artičoky zvyšujú tok žlče o 127% asi 30 minút po zjedení. Obsahujú antioxidanty. Štúdie v Tübingene v Nemecku dokázali, že poškodenie pečene spôsobené voľnými radikálmi sa významne znižuje, ak je podávaný artičokový koncentrát.

Avokádo

obsahuje antioxidant glutatión, ktorý účinne telo zbavuje voľných radikálov. Kombinuje ich s toxínmi rozpustnými v tukoch, zvlášť s alkoholom, a tak ich robí rozpustnými vo vode. Hladina peptidu glutatiónu s vekom klesá (preto čím sme starší, tým sú stavy po opici horšie): vedci z michiganskej univerzity v Ann Arbor v USA dospeli k tomu, že starší ľudia, u ktorých je hladina glutatiónu z nejakého dôvodu vyššia, boli zdravší. Boli taktiež menej náchylný na artritídu, o ktorej sa mnoho odborníkov domnieva, že ju zhoršuje prebytok toxínov v tele.

Cvikla

po dlhé stáročia ju Rimania používali na prečisťovanie krvi. Látky v nej obsiahnuté takisto umožňujú pohlcovať jedovaté kovy. V Leadville, čo je znečistená bývalá baňa v Colorade v USA, boli na filtrovanie škodlivých látok z vody použité plodiny ako cvikla, banány, mrkva a ich úspešnosť dosahovala 70%. Obsahuje metionín, ktorý pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi a odstraňuje odpadové produkty z tela. Betanín zvyšuje rýchlosť, ktorou pečeň odbúrava mastné kyseliny. Tým znižuje nátlak na tento orgán a umožňuje mu tak lepšie bojovať s omnoho nebezpečnejšími toxínmi.

Cesnak

obsahuje alicín, ktorý vzniká pri drvení cesnaku a v okamihu, keď vstúpi do tela, vytvára zlúčeniny na báze síry. Toxíny, ako sú napríklad ortuť, určité potravinové prísady alebo chemické verzie hormónu estrogénu, sa na síru viažu. Tieto zlúčeniny je potom telo schopné vylúčiť. Síra taktiež pomáha udržiavať v tele zásadité prostredie, ktoré pomáha potláčeť závislosť od nikotínu.

Jablká

vedci na Ukrajine využívali jablká na čistenie oblasti okolo Černobyľu po havárii jadrovej elektrárne. Obsahujú vitamín C, čo je antioxidant, ktorý znižuje množstvo tuku a cholesterolu v tele. Pektín je vláknina, ktorá sa nachádza taktiež v citrusoch, repe a bobuľovinách a viaže ťažké kovy ( ako sú olovo alebo ortuť) v hrubom čreve a podporuje ich vylučovanie. Taktiež pomáha odstraňovať z tela potravinové doplnky, vrátane tartarzínu, ktorý je spájaný s hyperaktivitou, migrénou a astmou u detí.

Kivi

obsahuje veľké množstvo vitamínu C, čo je silný antioxidant, ktorý pomáha telu pri výrobe glutatiónu. Americký časopis pre výživu publikoval štúdiu, ktorá ukazuje, že keď sa človeku podáva 500mg vitamínu C denne, hladina glutatiónu za dva týždne vzrastie o 50%.

ŽIVA regena

ŽIVA regena

39,00 €

Morské riasy

vedci z McGillovej univerzity v Montreale dokázali, že morské riasy sú na seba schopné viazať rádioaktívne látky, ktoré sa do tela dostanú potravou, pochadzájúcou z kontaminovanej oblasti. Obsahujú veľké množstvo minerálov (železo, jód, vápnik, horčík..) a algináty. Keď má telo nedostatok minerálov, snaží sa ich získať z akých koľvek ťažkých kovov. Najčastejšie algináty z morských rias na seba ťažké kovy viažu, čím uľahčujú ich vylučovanie z organizmu.

Žerucha

podporuje tvorbu enzýmov a snáď pôsobí aj priamo proti niektorým toxínom. Keď vo výskumnom potravinárskom centre v Norwichi vo Veľkej Británii podávali fajčiarom 170g žeruchy denne, ich moč obsahoval nadpriemerné množstvo známych karcinogénnych látok. Obsahuje chlorofyl, ktorý podporuje tvorbu červených krviniek a krvný obeh.

Slivky

sú potravou, ktorá obsahuje najcviac antioxidantov, asi dvakrát viac než ich najväčší konkurenti čučoriedky. Obsahujú kyselinu vínnu, ktorá má prirodzene laxatívne účinky, a dihydrofenylisatín, ktorý aktivizuje črevné kontrakcie. Kombinácia týchto dvoch látok skracuje čas zotrvania stolice v črevách, a znižuje teda riziko reabsorcie toxínov do organizmu.

Kapustová zelenina

do tejto čelade patrí kapusta, kel, ružičkový kel, špenát či karfiol, ktoré sú všetky veľmi účinnýmidetoxikantmi. Štúdie Cornellovej univerzity v USA dokázali, že ružičkový kel potláča pôsobenie aflatoxínov, čo sú jedovaté látky spôsobujúce rakovinu pečene. Okrem toho táto zelenina neutralizuje nitrosamíny z cigaretového dymu. Kapustové rastliny obsahujú glukozinoláty, ktoré podporujú tvorbu životne dôležitých enzýmov v pečeni.

Inšpiroval Vás článok k niečomu novému, ale chýba Vám vybavenie?
[blue_block_text]

Komentáre k článku 1

jana

Co k tomu dodat.kupila som si knizku ako nezostarnut a je v nej pisane o tychto super potravinach.tak chcem len napisat napapajme sa di krasy a zdravia.

Viac