Slnko v tráve

29.4.2008Fit a v pohodeČítanie na 4 minúty

Slnko v tráve. Jarné slniečko sa začalo prebúdzať a my spolu s ním. Teda aspoň poniektorí. Mnohých z nás chytila „jarná únava“ a nechce sa nám ani hlavu zdvihnúť a vychutnať si prvé jarné lúče slnka. No ruku na srdce, stáli ste už túto jar s privretými očami a nechali sa hladiť teplom slnečných lúčov?

Slnko v tráve

Že ešte nie, no nič to, stačí otvoriť oči a malé slniečka nájdete aj v tráve. Poviete si, ale prečo slnko v tráve? Uhádli ste, reč je o púpave. No nie sú to len také obyčajné slniečka, skrýva sa v nich neobyčajná sila. Jej horkastá chuť ju predurčuje na liečenie chorôb tráviaceho traktu. Podporuje činnosť pečene, žlčníka, obličiek a aj rast červených krviniek. Silne čistí krv, čím zlepšuje činnosť nášho srdiečka. Posilňuje činnosť pankreasu, preto je dobrá aj pri cukrovke. Osvedčila sa aj pri reume a žltačke. Jej močopudné účinky odľahčujú organizmus, pomáhajú pri obezite. Pre reumatikov je púpava jednou z najlepších liečivých bylín.

Dlhé roky som kráčala po lúkach, obdivovala krásu rozkvitnutých kvetov púpav, ale nikdy som sa nezamýšľala nad jej liečivými účinkami. V záhrade som ju brala ako nežiadúcu burinu. No teraz žasnem nad všestrannosťou jej použitia a za to vďačím dvom ľuďom.
Jednou z nich je istá 84 ročná pani, ktorá je plná energie a zdravíčko jej ešte stále veľmi dobre slúži. Prezradila mi malé tajomstvo. Každý deň zje niekoľko púpavových lístkov a to počas celého roka. Na zimu si ju jednoducho nasuší.

Druhým človiečikom je môj 3-ročný syn. Len čo začal robiť prvé krôčky, malými rúčkami trhal rozkvitnuté púpavové kvietky aj so stonkou. Deti ako by intuitívne cítili čo je pre nich dobré. Neostalo to samozrejme len pri trhaní. S chuťou sa pustil do hryzkania až kým celú stonku nezjedol. To trvalo od skorej jari do neskorého leta. Neveriaco som ochutnala aj ja a čuduj sa svete, naozaj to bolo dobré. Horkastá chuť mlieka, ktoré je v dužine bola počas teplého dňa príjemných osviežením. A na záver jedna veľmi stará, ale pravdivá a stále aktuálna veta: „Skúste a uvidíte, veď predsa raz skúsiť je lepšie ako stokrát počuť.“

Špeciality z púpavy:

VARENÝ PÚPAVOVÝ SIRUP
Suroviny:
300 kvetov púpavy, 1 citrón, 1 pomaranč, 1l vody, 1,25kg kryštálového cukru, 1 malá lyžička kyseliny citrónovej
Postup:
Čerstvé ranné kvety púpavy dôkladne umyjeme, zasypeme polovicou cukru a pokvapkáme polkou citrónu, premiešame a necháme v chladničke 12 hodín odstáť. Po uplynutí doby zalejeme 1 litrom studenej pitnej vody a uložíme na zbytok dňa do chladu.
Druhý deň kvety s vodou prevaríme s druhou polovicou olúpaného citrónu s olúpaným pomarančom, rozkrájaným na malé kúsky a po vychladnutí precedíme. Do takto získaného púpavového odvaru pridáme zbytok cukru a varíme až kým tekutina zhustne „zmedovatie“. Horúci sirup naplníme do čistých fľaštičiek,
Ktoré po uzavretí obrátime hore dnom a uložíme do tmy, chladu a sucha.

DEŤOM NA DOBRÉ TRÁVENIE
Suroviny: 15g čerstvých (môžeme použiť aj sušené) púpavových kvetov. Trocha medovky lekárskej, 10-15 zrniek badiánu, 10 g rasce, po kávovej lyžičke zázvoru, kardamónu a koriandra, 100ml medu a 1l jablčnej šťavy.
Postup: Korenie a bylinky posekáme a pomelieme na mlynčeku alebo v mažiari. Potom ich nasypeme do jablčnej šťavy, osladíme medom a prevaríme. Necháme vychladnúť. Ešte raz privedieme do varu, precedíme alebo prefiltrujeme a naplníme do sterilizovaných fliaš. Vzduchotesne uzavrieme a uložíme do chladu.
Užívame: 1 PL denne

VÍNNY NÁPOJ Z KVETOV
Celkovo posilňujúci nápoj, prospieva starším oslabeným ľuďom a ľuďom so srdcovo-cievnymi problémami.
Suroviny: Čerstvo natrhané púpavové kvety, liter najlepšie prírodného vína.
Postup: Púpavy poriadne opláchneme a naplníme nimi celú fľašu či pohár (najlepšie väčší zaváraninový). Kvety zalejeme vínom tak, aby boli úplne ponorené. Potom jemne uzavrieme a necháme na slnku stáť asi dva týždne. Scedíme, scedené prelejeme do čistej fľaše a uložíme na chladné miesto. Pijeme po dúškoch v prípade potreby.

Inšpiroval Vás článok k niečomu novému, ale chýba Vám vybavenie?
[blue_block_text]

Komentáre k článku 0

Buďte prvý, kto pridá komentár.