Stravovanie pre silné kosti
Aby vaše kosti zostali zdravé a silné, musíte jesť vyváženú stravu bohatú na vápnik a fosfor, nefajčiť a príliš nepiť. Aj každodenný pohyb na čerstvom vzduchu pomáha pestovať silné kosti.
Základné minerály
Dospelí aj deti by mali denne jesť stravu bohatú na vápnik. Jeho najlepšími zdrojmi sú mliečne produkty, napríklad mlieko, syry a jogurty. Vápnik vám dodajú ryby s jedlými kosťami, napríklad sardely, konzervovaný losos a sardinky, chlieb, cereálie a listová zelenina. S vápnikom spolupracuje pri vytváraní nového tkaniva fosfor. Mnohé potraviny bohaté na vápnik obsahujú aj fosfor, takže kým mátedostatok vápnika, je nepravdepodobné, že by ste fosforu mali nedostatok. . Ďalším dôležitým minerálom je horčík. Je obsiahnutý v mnohých potravinách vrátane celozrnných obilnín, orechov, strukovín a zelenej listovej zeleniny. Za predpokladu, že jete rozumne vyváženú stravu, nie je pravdepodobné, že by ste mali nedostatok horčíka.
Slnečný vitamín
Na náležité vstrebanie vápnika potrebujeme vitamín D. Tento vitamín si telo vyrába samé, keď na jeho kožu svieti slnko. Všetok vitamín D, ktorý dostaneme navyše, môže byť uložený v pečeni a využitý v období, keď trávime viac času pod strechou, napríklad v zime. Každodenná krátka prechádzka pod šírim nebom sa postará o to, aby ste si vyrobili vitamín D v dostatočnom množstve. Dodajú vám ho však aj určité potraviny, napríklad mstné ryby, maslo, plnotučné mlieko, niektoré obohatené raňajkové cereálie a vajcia.
Čomu sa vyhnúť
Čaj, káva, alkohol a šumivé nápoje urýchľujú vyplavovanie vápnika z tela, takže by ste ich nemali konzumovať v nadmernom množstve. Nepriaznivý vplyv majú aj pšeničné otruby a soľ, takže by ste ich nemali konzumovať v nadmernom množstve. Fajčenie taktiež spôsobuje znižovanie hutnosti kostí, preto by ste ho mali obmedziť, alebo ešte lepšie, úplne s ním skončiť.
Denná dávka vápnika - 1000mg (tehotné a dojčiace matky by mali túto hodnotu zvýšiť)
niektoré bežné potraviny a v nich obsah vápnika
- 1 šálka mlieka - 290 mg
- 1 šálka obohateného sójového mlieka - 280 mg
- 2/3 šálky jogurtu - 300mg
- 5 g syru Čedar - 90 mg
- 8,8 g tofu - 304 mg
- 3 plátky chleba - 100 mg
- 1 vajce - 90 mg
- 12,4 g kapusty - 40 mg
Zdroj: príručka chrbát, kĺby a všetko čo vás bolí